Highly Sensitive Person

Hallo! I forige uke fant jeg ut at jeg har noe som heter HSP, som står for Highly Sensitiv Person, eller høysensitiv som det heter på norsk. Og jeg vil gjerne dele med dere hva dette er. 

I forige uke leste jeg ett innlegg på bloggen til http://www.belindajakobsen.com/, der hun skrev ett innlegg om "highly sensitive person". Jeg gråt, fikk frysninger og vondt i magen når jeg leste innlegget, og en fantastisk lettelse når jeg var ferdig. Jeg kjente meg igjen på hvert eneste punkt og jeg følte endelig at jeg kunne forstå meg selv. Jeg har alltid følt meg litt annerledes enn andre, og har ofte følt at folk rundt meg er så sinnsykt ufølsomme og uempatiske. Men nå forstår jeg jo alt, det er jo jeg som føler dobbelt så mye! Dette er verken en diagnose eller en sykdom, mer et personlighetstrekk. Jeg skal prøve å godt jeg kan å forklare hva dette er, og hvordan jeg opplever det. 

Å være høysensitiv finnes hos 15-20 % av befolkningen. Når man er høysensitiv tar man til seg fem ganger mer informasjon enn majoriteten av befolkningen. Det å bearbeide disse følelsene og inntrykkene er en krevende prossess, og vi trenger med tid til å komme i balanse og samle oss. De gangene en "vanlig" person føler seg trist, er vi fem ganger tristere, når en person er glad er vi fem ganger gladere osv. Men samfunnet vårt er preget av stress, og hurtighet, er det vanskelig for oss å ta oss tid til å bearbeide. 

Jeg har opplevd det å ha HSP både positiv og negativt. Negativ fordi jeg har ofte hørt "ta deg sammen", "ikke ta det så personlig", "du må bli tøffere" osv. Det er ikke alltid lett når man føler ting så stekt som man gjør. Jeg kan bli sint av små ting, jeg kan bli lei meg av små ting, og jeg finner glede i små ting. Og gud vet hvor mange ganger jeg har hørt at jeg er "pingle" eller "at jeg må ta meg sammen", fordi jeg gråter av ting som majoriteten ikke ville ha grått over. Men jeg går ikke i en begravelse og sier "nå må du ta deg sammen", vet det kan høres dumt ut å sammenligne med, men det er virkelig ikke langt unna. 

En av de positive tingene med å ha HSP er at jeg er veldig god på å lese mennesker. Jeg kan fortelle venniner om en person jeg kun har kjent i noen timer, og venninne mine står og måper etterpå og lurer på hvordan jeg visste alt dette. Jeg er en ekstremt god lytter, og føler selv at jeg gir veldig gode råd. Jeg ser veldig fort på en person hvordan den føler seg, og er som regel alltid i "forkjøpet" og spør hvordan de har det. Ettersom jeg ser andre personer rundt meg og er veldig flink på å se situasjonen, har jeg også blitt en veldig høflig og hjelpsom person. Jeg kan se situasjonen komme lenge før det skjer. 

Det finnes mange kjennetegn til HSP, og jeg kan nevne de kjennetegnene som jeg kjenner meg igjen i: 

1. Du kjeder deg sjeldent alene, og har et rikt og komplekst indre liv. 
Jeg elsker virkelig å være sosial, og er sosial så ofte det går. Men hvis jeg har vært sosial flere helger på rad føler jeg et stort behov for å være alene. Da legger man det man har "opplevd" litt i fra seg og starter på nytt. 

2. Er lyd, lys og luktømtålig. Har lav smerteterskel.

3. Trenger mer søvn en gjennomsnittet.
 Jeg har vært hos legen utallige gange og lurt på hvorfor jeg er konstant trøtt, men der har vi ikke funnet mange svar. Dette er en av de tingene med helsen min jeg har lurt mest på, og jeg tror jeg endelig har funnet svaret. 

4. God på å lese andre mennesker, er lett påvirket av andres følelser, humør, kroppsspråk og smerter.  

5. Er ofte samvittighetsfull og opptatt av å ikke gjøre feil. 
Alt jeg gjør, selvom det er store ting eller små ting er jeg veldig opptatt av å gjøre det ordentlig og nærmest perfekt. Spesielt når det kommer til mine sangprestasjoner, der er jeg ekstremt streng mot meg selv.  

6. Blir lettere stresset. 

7. Føler deg ofte annerledes, og kan ha lav selvtillit. 
Det har jeg gjort stort sett hele livet. Jeg kan huske at allerede på barneskolen synes jeg de på samme alder som meg var sinnsykt barnslige, fordi de ikke følte like mye som meg og ikke var like god på å  lese folk som meg. De var heller ikke like høflig og kunne slenge ut kommentarer som jeg bare sto og måpte av, mye fordi jeg kunne se hvordan person reagerte. Men etter jeg har lest meg opp på HSP har jeg innsett at jeg er normal på min måte, og har fått mye større selvtillit. 

8. Behov for å trekke deg tilbake etter travle dager. 
Jeg legger sjeldent planer etter jobb, mye for jeg trenger tid for meg selv. Kan gjerne legger planer på kvelden men aldri rett etter. Det samme gjaldt når jeg gikk på skolen.  

9. Kunst, musikk og film kan bevege sterkt på godt og vondt 
Jeg kan bli helt knust av en trist film eller sang, og tenke mye på det i etterkant. Men musikk generellt er som terapi for meg. Når jeg får sitte alene og spille gitar og synge har jeg det som best og slapper mest av. 

10. Man overanalyserer mer enn de fleste.
For eksempel kan en "vanlig" person se en reklame og tenke "kult" eller ikke tenkte noe som helst. Mens jeg kan sitte og tenkte "hvordan laget de den", "hvordan kom de på den ideen", "hvorfor akkurat denne reklamen", "hvor mange andre ideer hadde de", "hvordan var det å spille inne denne" osv. Slik kan jeg tenkte om de fleste småting.

(Kjenner meg igjen på alle disse 10 punktene)  

De som har HSP er mye syk og sliten uten at leger har funnet en spesiell årsak. Det er også veldig mange med HSP som sliter med migrene, og der også har jeg endelig fått et svar på hvorfor jeg har migrene og hvorfor jeg har det så mye. Og jeg vet endelig hva jeg kan jobbe med slik at jeg får mindre migrene. 

Jeg skriver ikke dette på bloggen for å få sympati men for å hjelpe andre i samme situasjon. Mange med HSP er ikke klare over at de har det selv, og det hjalp veldig for meg å se at såpass mange har det samme. Det viktigste er at vær stolt av den du er og snu det til noe positivt. Jeg ser på det som en gave, vi er på en måte ett hakk foran de andre! Selvom det har sin pris, er det virkelig verdt det! Husk at du er spesiell! 

 Les mer om høysensitiv her. Her gir de deg også ulike metoder for å gjøre hverdagen enklere. 

Kommentarer på dette innlegget

Tante

29.10.2013 kl. 21:19
Du och jag <3

EmelieSofie

29.10.2013 kl. 23:52
Tante: Er stort sett like når det kommer til slikt! <3

idaoolsen

29.10.2013 kl. 23:59
Jeg kjenner meg igjen i nesten alt jeg også, men det kommer fra AD/HD diagnosen min. :-)
EmelieSofie

Heihei, Emelie her. Jeg kommer fra et bittelite sted som heter Kirkenær i Hedmark. Bor nå i Hamar og studerer barnehagelærer! Denne bloggen vil inneholde alt fra a til å i min hverdag! Kontakt meg på emeliesofieb@gmail.com Instagram/emeliesofieb

+ Legg meg til som venn
emeliesofie

Bla i bloggen

Bloggdesign

hits